ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑ

ΠΡΩΚΤΟΣ

Οι παθήσεις του πρωκτού και της περιοχής γύρω από αυτόν είναι εξαιρετικά συχνές. Τα τελευταία χρόνια η πρόοδος της χειρουργικής, η εξέλιξη των διαγνωστικών μεθόδων και η βαθειά κατανόηση των μηχανισμών δημιουργίας αυτών των προβλημάτων υγείας, οδήγησαν στην ανακάλυψη νέων θεραπευτικών μεθόδων ανώδυνων και ριζικών.

Οι συνηθέστερες παθήσεις είναι:

• Η αιμορροϊδοπάθεια
• Τα περιεδρικά αποστήματα και συρίγγια
• Η ραγάδα του δακτυλίου
• Η κύστη κόκκυγος
• Σπάνιες παθήσεις

Τι σημαίνει γιατρός ειδικευμένος στις παθήσεις του πρωκτού;

Πρόκειται για έναν χειρουργό με ειδικότητα στο πεπτικό σύστημα και εμπειρία στη χειρουργική του παχέος εντέρου του ορθού και του πρωκτού.

Το πεδίο δράσης ενός ειδικού την πρωκτολογία είναι η αιμορροϊδοπάθεια, τα περιεδρικά αποστήματα και συρίγγια, η ραγάδα του πρωκτού, οι ακράτειες, η πρόπτωση του ορθού.

Οι λοιμώξεις από HPV, οι διάφορες μορφές δυσπλασίας και η κύστη κόκκυγος.

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑ

Θα παρουσιάσουν 9/10 ενήλικες της Νότιας Ευρώπης οπωσδήποτε κάποια στιγμή. Η πάθηση ανάγκασε τον Ναπολέοντα να κάθεται λοξά και έστειλε προέδρους των ΗΠΑ και παγκόσμιας κλάσης αθλητές στο χειρουργείο.

Η αιμορροΐδες είναι «μαξιλαράκι» από ιστό στην περιοχή του πρωκτού τα οποία περιέχουν φλεβικούς κιρσούς. Με το πέρασμα των χρόνων η συμπτωματολογία πάντοτε χειροτερεύει. Χωρίζονται σε εσωτερικές όταν βρίσκονται ψηλά στον πρωκτικό σωλήνα και δεν είναι ορατές απ έξω, εξωτερικές όταν φαίνονται καθαρά έξω από τον πρωκτό, καθώς επίσης οι εσωτερικές με πρόπτωση οι οποίες άλλες στιγμές φαίνονται και άλλες ανατάσσονται στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα και τέλος η θρομβωμένες οι οποίες εμφανίζονται σαν μικρό επώδυνο μπλε-βυσσινί εξόγκωμα γύρω από τον πρωκτό.

Οι παράγοντες που ευνοούν τη δημιουργία αιμορροΐδων είναι η δυσκοιλιότητα ή χρόνια διάρροια, η αύξηση της ενδοκοιλιακης πίεσης (εγκυμοσύνη), ορισμένες διατροφικές συνήθειες καθώς επίσης κα η κληρονομικότητα.

Σε γενικές γραμμές χωρίζονται από τους γιατρούς ανάλογα με τη σοβαρότητα με 4 βαθμούς εκ των οποίων οι 3 τελευταίοι αποτελούν ένδειξη για επεμβατική αντιμετώπιση.
Οι αιμορροϊδες συνήθως δεν είναι επικίνδυνες ή απειλητικές για τη ζωή. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αιμορραγία που μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Το συνηθέστερο λοιπόν σύμπτωμα είναι η απώλεια αίματος στην τουαλέτα, ο πόνος , η παρατήρηση ιστού που μπαίνει και βγαίνει κατά τη διάρκεια της αφόδευσης, ο κνησμός (φαγούρα) ή η απώλεια βλέννες στο εσώρουχο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΑΝΩΔΥΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

H.A.L-R.A.R (Ηaemorrhoidal Artery Ligation) πρόκειται για μια απολίνωση (δέσιμο) των αγγείων που τροφοδοτούν τις αιμορροΐδες, τα οποία ο χειρουργός εντοπίζει με ένα ειδικό ανιχνευτή αγγείων (flow meter) με αυτόν τον τρόπο οι αιμορροΐδες δεν τροφοδοτούνται πλέον με αίμα και εξαφανίζονται.

1. Διπολική πήξης των αιμορροΐδων κιρσών (διπολική ηλεκτροθεραπεία)
Χρησιμοποιούμε συνήθως ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο λέγεται BY POLAR SIRCUMACTIVE PROB (BICAT) η οποία είναι εξαιρετικά αποτελεσματική σε περίπτωση εσωτερικών αιμορο με αιμορραγική τάση.

2. Αιμορροϊδόλιση
Θεραπευτικά γαλβανικά κύματα εφαρμόζονται άμεσα στους αιμοριιδικους όζους προκαλώντας μια χημική αντίδραση η οποία συρρικνώνει και εξαφανίζει τον αιμοροιδικο ιστό. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται για εσωτερικές αιμορροΐδες

3. Φωτοπηξία
Ένα ειδικό μηχάνημα αβλαβούς υπέρυθρης θερμοτητος τοποθετείται επί των αιμορροΐδων και τις εξαφανίζει.

4. Σκληροθεραπεία
Εξαιρετική για μικρές αιμορροΐδες, βασίζεται στην έκχυση σκληρυντικής ουσίας η οποία θρομβώνει τους αιμοροιδικους όζους.

5. Ελαστικό banding
Με ένα ειδικό εργαλείο τοποθετείται ένα ελαστικό δαχτυλίδι στη βάση της αιμορροΐδας η οποία έτσι «μαραίνεται» και πέφτει.

6. Κρυοθεραπεία
Η εφαρμογή υγρού αζώτου κυρίως σε εξωτερικές αιμορροΐδες τις νεκρώνει και στη θέση τους αναγενναται υγιής ιστός.

Με εξαίρεση τις 3 πρώτες μεθόδους, οι υπόλοιπες μπορούν να εφαρμοστούν και στο ιατρείο, όλες όμως είναι εντελώς ανώδυνες.

Η εφαρμογή LASER για τη θεραπεία των αιμορ προσφέρει απαράμιλλη ακρίβεια και γρήγορη επούλωση. Συνήθως απαιτεί παραμονή μιας ημέρας στο νοσοκομείο. Η αιμοριδεκτομη με HARMONIC SCALPEL είναι μια «μαγική» μέθοδος κατά την οποία χρησιμοποιούμε τους υπερήχους υψηλής συχνότητος σαν μέσω θρόμβωσης των αιμορροΐδων.

Hal (φωτο)….

ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Όπως είπαμε και παραπάνω οι αιμορροΐδες χωρίζονται από ανατομική χειρουργική άποψη σε 4 κατηγορίες (βαθμούς).

Αιμορροΐδες 1ου βαθμού μπορεί να αιμορραγεί αλλά δεν προπειπτει έξω από τον πρωκτικό σωλήνα

Αιμορροΐδες 2ου βαθμού παρουσιάζει πρόπτωση κατά τη διάρκεια της αφόδευσης αλλά συνήθως επανέρχονται στη θέση τους χωρίς χειρισμούς

Αιμορροΐδες 3ου βαθμού πρέπει να επανατοποθετηθούν δακτυλικά στο εσωτερικό ενώ οι αιμορροΐδες

Αιμορροΐδες 4ου βαθμού παραμένουν έξω από τον πρωκτό και δεν μπορούν να αναταχθούν.

Η παραδοσιακή χειρουργική περιλαμβάνει την τεχνική ΜILIGGAN – MORGAN η οποία δεν χρησιμοποιείται πολύ σήμερα και για την οποία βέβαια δεν χρησιμοποιούμε χειρουργικά εργαλεία αλλά laser αλλά υψίσυχνο ρεύμα.

• ΜΕΘΟΔΟΣ LONGO ή PPA PROSEDURE ή ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΗΞΙΑ ΜΕ STAPLER

Είναι μια χειρουργική τεχνική η οποία αναπτύχτηκε την δεκαετία του ΄90 και η οποία εξαφανίζει την αιμοροιδικη πρόπτωση και βεβαίως τις αιμορροΐδες αφαιρώντας τον ιστό που περισσεύει στο κατώτερο τμήμα του ορθού και τον πρωκτικό σωλήνα. Απαιτεί τη χρήση ειδικού μηχανήματος μιας χρήσεως και βέβαιος εξαιρετική εμπειρία και εκπαίδευση από το χειρουργό. Χρησιμοποιείται κυρίως σε αιμορροΐδες 3ου και 4ου βαθμού

• ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και σε καλά χειρουργικά χέρια εξαιρετικά σπάνιες. Παρόλα αυτά μπορούν να παρουσιαστούν :

1. μετεγχειρητικός πόνος, ο οποίος αντιμετωπίζεται με παυσίπονα
2. μετεγχειρητική αιμορραγία
3. οίδημα της περιοχής
4. δυσκολία στην ούρηση
5. εξαιρετικά σπάνια παροδική ακράτεια