ΧΟΛOΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΟΡΙΣΜΟΣ

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο, το οποίο βρίσκεται στην πρόσθια και κατώτερη επιφάνεια του ήπατος και συνδέεται με το χοληδόχο πόρο, ο οποίος κατευθύνει την παραγωγή της χολής από το συκώτι στο δωδεκαδάχτυλο.

Η χοληδόχος κύστη, που οι ασθενείς αποκαλούν «χολή», είναι μια μικρή αποθήκη χολής, η οποία αποθηκεύεται εκεί, ανάμεσα στα γεύματα.

Γιατί δημιουργούνται πέτρες στη χοληδόχο κύστη;

Όταν η χοληδόχος κύστη δεν συσπάται κανονικά και το περιεχόμενό της λιμνάζει, οι κρύσταλλοι χοληστερόλης που βρίσκονται μέσα «κατακάθονται» και προοδευτικά δημιουργούν πέτρες.

xolh

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Οι πέτρες δημιουργούν δυσλειτουργία της χοληδόχου κύστης, φλεγμονές (χολοκυστίτιδα), δυσπεψία και σε περίπτωση μετακίνησης των λίθων προκαλείται απόφραξη του χοληδόχου πόρου με ίκτερο (χρυσή) ή οξεία παγκρεατίτιδα. Κάθε χοληδόχος κύστη, η οποία έχει δώσει συμπτώματα, λόγω των λίθων που περιέχει, πρέπει να αφαιρείται διότι οι κίνδυνοι επιπλοκών από τους λίθους είναι μεγάλη.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, λαπαροσκοπικά και διαρκεί από 20 λεπτά έως 1 ώρα. Ο ασθενής θα σηκωθεί, θα σιτισθεί το ίδιο βράδι και θα φύγει από το νοσοκομείο σε 24 ώρες.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ & Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση μακροπρόθεσμα δεν έχει κανένα επακόλουθο, αντιθέτως επειδή η χοληδόχος κύστη δε λειτουργεί καλά, παρατηρείται μετά το χειρουργείο βελτίωση της πεπτικής λειτουργίας.