Η ΡΑΓΑΔΑ ΤΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ

H ραγάδα του δακτυλίου ή του πρωκτού, είναι ένας μικρός τραυματισμός (εξέλκωση) στο δακτύλιο. Προκαλεί οξύ πόνο και αιμορραγία, πολύ συχνά συνοδεύεται από μια υπερπλασία του δέρματος «sentinel tag». Στη χρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροια και σε συνδυασμό μακράς περιόδου έντασης, δημιουργείται ένας χρόνιος μικρός τραυματισμός, ο οποίος λόγο της θέσεως συνδυάζεται και με φλεγμονή.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Οξύς πόνος κατά την αφόδευση («σαν ξυράφι»), ο οποίος μπορεί να διαρκέσει για ώρες. Μια μικρή ποσότητα από κόκκινο αίμα, το οποίο φαίνεται στην τουαλέτα, είναι συνηθισμένο. Είναι χαρακτηριστική η δυσαναλογία της βλάβης και των συμπτωμάτων. Στη κλίμακα του πόνου έρχεται αμέσως μετά το περιοδικό απόστημα.
Μερικές φορές ένας σπασμός των ανελκτήρων μυών του πρωκτού, γνωστός σαν “proctagial fugax”, μπορεί να συνδυάζεται με ραγάδα του δακτυλίου. Είναι μια πάθηση αυτοσυντηρούμενη, η οποία θεραπεύεται μόνο με χειρουργική βοήθεια.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο με τη κλινική εξέταση. Η προσεκτική επισκόπηση θα δείξει ένα μικρό επίμηκες έλκος στο χείλος του πρωκτού. Μια προσεκτική αποκάλυψη του σημείου θα φανερώσει τον κοκκιώδη ιστό που συνήθως καλύπτει τη ραγάδα και μια ήπια δακτυλική εξέταση, θα οριοθετήσει την επέκταση προς τον πεπτικό σωλήνα. Ο έμπειρος γιατρός θα ξεχωρίσει μια πραγματική ραγάδα από άλλες παθήσεις όπως επί παραδείγματι, η νόσος του Crohn.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Τουλάχιστον το 50% του πρωκτού θεραπεύονται μόνες τους, με μια πολύ καλή υγιεινή της περιοχής μετά από κάθε αφόδευση. Μια διατροφή περιεκτική σε ίνες, καλά ισορροπημένη και τακτικά ωράρια αφόδευσης βοηθούν την επούλωση. Η χημική σφιγκτηροτομή, δηλαδή η προσπάθεια χαλάρωσης του σφιγκτήρα δίνει μερικές φορές ενθαρρυντικά αποτελέσματα όπως επίσης και η εφαρμογή αλοιφών με νιτρώδη. Η βοτουλινική τοξίνη (botox) θεραπεύει μια ραγάδα σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 2-20%.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Σε γενικές γραμμές είναι πολύ απλή και εξαιρετικά αποτελεσματική. Μια ήπια διαστολή σε συνδυασμό με laser, υψίσυχνο ρεύμα ή νιτρικό άργυρο, θεραπεύουν σχεδόν το 100% των ραγάδων. Μια μικρή σφιγκτηροτομή βοηθά τη θεραπεία της ραγάδας. Το πολύ μικρό ποσοστό της τάξεως του 1-2%, το οποίο αργεί να επουλώσει τη ραγάδα, μπορεί να βοηθηθεί υιοθετώντας τον τρόπο ζωής που αναφέραμε πιο πάνω.