ΚΗΛΕΣ

ΚΗΛΕΣ & Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Πρόκειται για ένα μικρό ή μεγαλύτερο σάκο, ο οποίος προβάλει από το ανθρώπινο σώμα και περιέχει όργανα (συνήθως λεπτό, παχύ έντερο ή επίπλουν), τα οποία συνήθως βρίσκονται στην ενδοπεριτοναϊκή κοιλότητα (μέσα στην κοιλιά).

Αυτός ο μικρός σάκος βρίσκει «δρόμο» σε μια οπή ή ένα αδύναμο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος.

Συνήθως οι κήλες παίρνουν το όνομά τους ανάλογα με τη θέση τους.

 • Βουβωνοκήλη, η οποία εμφανίζεται σαν μικρό μαλακό εξόγκωμα στο κάτω μέρος της κοιλιάς δεξιά ή αριστερά ή και από τις δύο πλευρές της ηβικής σύμφυσης και το οποίο συνήθως εξαφανίζεται σε ύπτια θέση
 • Μηροκήλη, η οποία εμφανίζεται σαν ένα μικρό επώδυνο φούσκωμα κοντά στην πτυχή του μηρού, συνηθέστερα στις γυναίκες
 • Ομφαλοκήλη, η οποία εμφανίζεται σαν εξόγκωμα διπλά ή μέσα στον ομφαλό
 • Μετεγχειρητική κήλη, η οποία πολύ χαρακτηριστικά, εμφανίζεται στο σημείο ή ακριβώς δίπλα από μια παλαιότερη χειρουργική τομή

 

 

ΑΙΤΙΕΣ, ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Συνήθως δεν υπάρχει προφανής αιτιολογία μιας κήλης. Συχνά ενοχοποιείται το απότομο σήκωμα βάρους.

Κήλες μπορεί να υπάρχουν κατά τη γέννηση αλλά να δίνουν σημάδια πολύ αργότερα στη ζωή. Μπορεί να υπάρχει ένα οικογενειακό ιστορικό κήλης.  Υπολογίζεται ότι 5 στα 100 παιδιά παρουσιάζουν βουβωνοκήλη, η οποία όμως θα γίνει εμφανής κατά την ενηλικίωση.

Κάθε δραστηριότητα ή ιατρικό πρόβλημα, το οποίο αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση μπορεί να προκαλέσει κήλη.

 • Απότομο σήκωμα βάρους κ.α.
 • Παχυσαρκία
 • Χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Χρόνιος βήχας
 • Υπερτροφία του προστάτη και δυσουρία

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν συμπτώματα. Μερικές φορές όμως μπορεί να υπάρχει απροσδιόριστη ενόχληση ή πόνος. Η ενόχληση μπορεί να χειροτερεύει σε όρθια θέση, σε τέντωμα του σώματος ή όταν σηκώνει κανείς βαριά αντικείμενα.

Η διάγνωση της κήλης τις περισσότερες φορές γίνεται με απλή κλινική εξέταση από τον γιατρό. Σπανιότερα χρειάζεται η συνδρομή υπερηχοτομογραφήματος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η χειρουργική είναι η μοναδική θεραπευτική αντιμετώπιση, η οποία μπορεί να διορθώσει μια κήλη.

Μικρές ασυμπτωματικές κήλες δεν αποτελούν επείγουσα χειρουργική ένδειξη. Αντίθετα κήλες συμπτωματικές, με ενόχληση ή πόνο πρέπει να χειρουργούνται άμεσα, όπως και αυτές που μεγαλώνουν σε μέγεθος .

Η πραγματικά επείγουσα χειρουργική ένδειξη όσον αφορά τις κήλες, έχει σχέση την σοβαρότερη ίσως επιπλοκή τους, την περίσφιξη. Αυτό συμβαίνει όταν το περιεχόμενο του σάκου δεν μπορεί να ξαναμπεί στην κοιλιά και αρχίζει να ισχαιμεί.

Κάθε χρόνο περισσότερες από μισό εκατομμύριο επεμβάσεις κήλης γίνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι χειρουργικές μέθοδοι αποκατάστασης κήλης είναι:

 • H λαπαροσκοπική χειρουργική (keyhole access surgery) μπορεί να υποκαταστήσει την κλασική ανοικτή χειρουργική της κήλης. Αντί για μια μεγάλη τομή, 3 μικρές των 5χιλ. δίνουν την ευκαιρία στον εκπαιδευμένο χειρουργό να ανατάξει την κήλη, δηλαδή να ξαναβάλει μέσα στην κοιλιά το περιεχόμενο της μαζί με τον περιτοναϊκό σάκο και να αποκαταστήσει το κοιλιακό τοίχωμα τοποθετώντας το πλέγμα στο αδύναμο σημείο.

Η ΤΕΡ (total extra peritoneal-tension free method) απαιτεί εξαιρετική χειρουργική ικανότητα και εμπειρία εκ μέρους του χειρουργού. Απαιτείται τεχνολογία αιχμής με HD κάμερα, γεννήτρια υψίσυχνου ρεύματος για αιμόσταση και βέβαια αυτοκαθηλούμενα πλέγματα υψηλής τεχνολογίας που δεν απαιτούν στερέωση με ραφή ή κλιπς.

 

 • Η ανοικτή χειρουργική (EOS) (elective open surgery) δηλαδή με μια μικρή τομή στο σημείο της κήλης. Βασίζεται είτε συρραφή της οπής, μέσα από την οποία δημιουργείται η κήλη ή ακόμη καλύτερα στην τοποθέτηση ενός συνθετικού, βιοσυμβατού υλικού (του πλέγματος), το οποίο  ενισχύει οριστικά το αδύνατο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος.

Συνήθως η μέθοδος (EOS) (elective open surgery)χρησιμοποιείται είτε όταν ασθενής δεν μπορεί να υποβληθεί σε λαπαροσκόπηση λόγω προβλημάτων υγείας είτε σε παλαιές ευμεγέθεις κήλες μεγέθους πορτοκαλιού και άνω, λόγω συμφύσεων.

 

Το πλεονέκτημα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής τεκμηριώνεται και επιστημονικά από πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις.

 

 

“In this study we showed that there was less postoperative pain and shorter time to full recovery in TEP compared to both open methods. This is consistent with a recent metaanalysis showing that laparoscopic repair had a shorter rehabilitation than open repair.”

Annals of Surgery 237(1):142-7

Bringman S1Ramel SHeikkinen TJEnglund TWestman BAnderberg B. *Karolinska Institutet at Huddinge University Hospital, Stockholm, and †So¨ derta¨ lje Hospital, So¨ derta¨ lje, Sweden

Tension-free inguinal hernia repair: TEP versus mesh-plug versus Lichtenstein: a prospective randomized controlled trial.

 

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης γίνεται πάντοτε υπό γενική αναισθησία.

Η επιλογή της λαπαροσκοπικής μεθόδου εξαρτάται από την εκπαίδευση του χειρουργού, από την απουσία συμφύσεων, κυρίως στο όσχεο, από την απουσία συμφύσεων των οργάνων που περιέχονται στην κήλη με τον κηλικό σάκο.

Εν κατακλείδι, η επιλογή καθορίζεται με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια του ασθενούς.

Η χειρουργική της κήλης ανήκει στη λεγόμενη χειρουργική της μιας ημέρας, το οποίο σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι και την κοινωνική τους ζωή, σε 24 ώρες.

Προεγχειρητικά γίνονται οι συνηθισμένες εξετάσεις αίματος και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Η πραγματοποίηση περισσότερων εξετάσεων εξαρτάται από το ιστορικό του κάθε ασθενούς. Αντιπηκτική αγωγή όπως SALOSPIR, SINTROM, PLAVIX  κ.λπ. πρέπει να διακόπτονται 7-10 ημέρες πριν την επέμβαση. Την ημέρα του χειρουργείου, ο αναισθησιολόγος θα χορηγήσει στον ασθενή όλα τα απαραίτητα φάρμακα γι’  αυτόν. Η λήψη τροφής πρέπει να σταματά τα μεσάνυχτα πριν την επέμβαση. Απαγορεύονται τόσο η τροφή όσο και το νερό.

Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί ο έμετος τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ακόμα και σε περίπτωση περιοχικής αναισθησίας (π.χ. επισκληρίδιος) ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί.

Μετά το χειρουργείο και μετά από μια σύντομη, ημίωρη, παρακολούθηση στο τμήμα ανάνηψης, ο ασθενής μεταφέρεται στο θάλαμό του. Η χορήγηση ορού παραμένει καθώς επίσης και η χορήγηση αντιβιοτικών. Ο πόνος είναι ελάχιστος και συνήθως δεν απαιτείται χορήγηση ισχυρών αναλγητικών φαρμάκων. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο ασθενής μπορεί να πιει και να φάει ελαφρά. Ο ασθενής εξέρχεται με ακριβείς οδηγίες και αγωγή το βράδυ ή την επόμενη ημέρα το πρωί.

Η λαπαροσκοπική μέθοδος επιτρέπει μια εκπληκτικά γρήγορη αποκατάσταση και επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες. Οι άνθρωποι με καθιστική εργασία μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους ενώ εκείνοι που καταπονούνται σωματικά,  πρέπει να απέχουν για λίγες ημέρες.