ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ

Η κύστη κόκκυγος αποτελεί μια καλοήθη αρκετά συχνή πάθηση, η οποία εντοπίζεται στο πάνω μέρος της μεσογλουτιαίας σχισμής. Είναι πιο συχνή στους άντρες από ότι στις γυναίκες και συνήθως εμφανίζεται μετά την εφηβεία.

Η αιτιολογία της είναι μάλλον άγνωστη αν και η πιθανότερη υπόθεση είναι ότι πρόκειται για ένα συγγενές «congenital» κυστικό εμβρυικό υπόλειμμα. Πρόκειται για μια κοιλότητα, η οποία περιέχει τρίχες και η οποία όταν διαπυηθεί γίνεται κόκκινη οιδηματώδης και πάρα πολύ επώδυνη.

Στη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου περιγράφηκε σαν «jeep riders disease», οδήγησε περισσότερους από 80.000 αμερικανούς στρατιώτες στο χειρουργείο.
Όταν η κύστη αποστηματοποιηθεί μπορεί να σπάσει μόνη της και να αδειάσει προκαλώντας μεγάλη ανακούφιση στον ασθενή.

Η χειρουργική θεραπεία είναι η μόνη η οποία δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα και έγκειται στην αφαίρεση με laser της κύστης, του τοιχώματός της και των συριγγίων της.
Η ενδοσκοπική θεραπεία, εξαιρετικά αποτελεσματική σε ορισμένες περιπτώσεις δεν απαιτεί καμιά τομή παρά μόνο μια των 5 χιλιοστών από την οποία εισάγεται ένα ειδικό ενδοσκοπικό εργαλείο, αδειάζει και καυτηριάζει την κύστη από μέσα με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Είναι μια επέμβαση χωρίς επιπλοκές ανώδυνη πλέον με μόνον κάποιες ώρες παραμονής το νοσοκομείο και επιστροφή στις δραστηριότητες σε 2 ή 3 ημέρες.